To jedna z tych dekoracji, które właściwie robią się same. Biorę pęczek ziół – koperku, tymianku lub mięty – i formuję z nich wianek. Wkładam go do koszyka/płaskiej miski/talerza/kieliszka i dodaję jajka lub rzodkiewkę. Łatwe, tanie i oryginalne!
Gniazdka na wielkanocny stół warto robić w ostatniej chwili, tuż przed śniadaniem. Wszystkie (może z wyjątkiem tych z koperku, który szybciej więdnie) wyglądają świeżo i pięknie przez cały dzień. Niektóre, uplecione z mięty czy rozmarynu, nie tylko ładnie wyglądają, ale i wspaniale pachną. Zobaczcie sami!
Numer 1. Koperek i przepiórcze jajka.
Numer 2. Koperek, rzodkiewka z wąsem i gipsówka – moje ulubione!
Numer 3. Świeża mięta (do jej związania przydaje się cienki drut) i jajko.
Numer 4. Natka plus jajka ufarbowane w łupinkach cebuli z odciśniętym roślinnym wzorem (listek pietruszki zwilżam wodą, naklejam na surowe jajko, owijam kawałkiem rajstopy i gotuję w łupinach cebuli).
Numer 5. Liście jarmużu i białe jajka.
Numer 6. Świeży tymianek i przepiórcze jajka. Są drobne, więc fajnie wyglądają w kieliszkach lub na małych talerzykach.
Numer 7. Przepiórcze jajka i gipsówka.
Numer 8: Złote jajka plus szczypior
Na koniec chciałabym się pochwalić. Moje gniazdka i kilka innych pomysłów na wielkanocne dekoracje możecie zobaczyć w najnowszym, kwietniowym wydaniu magazynu „Well”. Tam znajdziecie też mój dokładny przepis na to, jak zrobić jajka w roślinne wzory. Polecam gorąco!!!
Tekst i zdjęcia: Agnieszka Namysł
Bardzo ładnie to wygląda 🙂
LikeLike
Dziekuje!
LikeLike