8 pomysłów na wielkanocne gniazdka

To jedna z tych dekoracji, które właściwie robią się same. Biorę pęczek ziół – koperku, tymianku lub mięty – i formuję z nich wianek. Wkładam go do koszyka/płaskiej miski/talerza/kieliszka i dodaję jajka lub rzodkiewkę. Łatwe, tanie i oryginalne! 

Gniazdka na wielkanocny stół warto robić w ostatniej chwili, tuż przed śniadaniem. Wszystkie (może z wyjątkiem tych z koperku, który szybciej więdnie) wyglądają świeżo i pięknie  przez cały dzień.  Niektóre, uplecione z mięty czy rozmarynu, nie tylko ładnie wyglądają, ale i wspaniale pachną. Zobaczcie sami!

Numer 1. Koperek i przepiórcze jajka.

IMG_5571.JPG

Numer 2. Koperek, rzodkiewka z wąsem i gipsówka – moje ulubione!

FullSizeRender-15.jpg

Numer 3. Świeża mięta (do jej związania przydaje się cienki drut) i jajko.

FullSizeRender-3-kopia.jpg

Numer 4. Natka plus jajka ufarbowane w łupinkach cebuli z odciśniętym roślinnym wzorem (listek pietruszki zwilżam wodą, naklejam na surowe jajko, owijam kawałkiem rajstopy i gotuję w łupinach cebuli).

FullSizeRender-62.jpg

Numer 5. Liście jarmużu i białe jajka.

FullSizeRender-64 2.jpg

Numer 6. Świeży tymianek i przepiórcze jajka. Są drobne, więc fajnie wyglądają w kieliszkach lub na małych talerzykach.

FullSizeRender-59.jpg

Numer 7. Przepiórcze jajka i gipsówka.

FullSizeRender-22.jpg

FullSizeRender-21.jpg

Numer 8: Złote jajka plus szczypior

FullSizeRender 2.jpg

Na koniec chciałabym się pochwalić. Moje gniazdka i kilka innych pomysłów na wielkanocne dekoracje możecie zobaczyć w najnowszym, kwietniowym wydaniu magazynu „Well”. Tam znajdziecie też mój dokładny przepis na to, jak zrobić jajka w roślinne wzory. Polecam gorąco!!!

FullSizeRender-16.jpg

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Namysł

2 Comments Add yours

  1. Karolina Gie says:

    Bardzo ładnie to wygląda 🙂

    Like

Leave a comment